Druhy rumů
a vše o jejich výrobě

Pojďme se společně podívat na základní dělení rumů

Úvodem

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. V základu rozlišujeme tři druhy rumů.
Světlý rum (Blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum
(tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření.

Podrobnější dělení (podle země výroby, data zrání atd.) naleznete zde


Podle barvy

Tmavý rum – velmi intenzivní chuť a barva. Výrazně je cítit melasa a rumy bývají i silně kořeněné.
Doporučený způsob konzumace: za pokojové teploty a v čisté formě.

Zlatý rum – asi nejznámější typ. Barva je výsledkem zrání v dubových sudech.
Doporučený způsob konzumace: dle libosti, vhodné i do míchaných nápojů

Bílý rum – oproti ostatním typům je chuť daleko méně výrazná.
Doporučený způsob konzumace: předurčeno pro koktejly

Podle způsobu výroby

Proces výroby bývá nejednotný. Každá oblast a především značka má svá specifika. Základem je ale standardně melasa (odpadní látka při zpracování cukrové třtiny).

Po fermentaci melasy přichází na řadu destilace.
1) Přerušovaná destilace - tak vznikají kvalitní rumy bohaté na chuť.
2) Kontinuální destilace - vyšší obsah alkoholu, ale méně vytříbená chuť.

Po destilaci přichází poslední fáze - míchání a zrání.
Obvykle se používají dubové sudy a kvalitní rumy zrají v sudech po jiných nápojích, často po bourbonu nebo i koňaku. Právě zrání dodává každému rumu jeho jedinečnou barvu a umožňuje plné rozvinutí chuti i aromatu. Doba zrání se přitom velmi různí. Běžně je to tři, pět, sedm nebo osm let. Exkluzivní rumy pak mohou zrát 12, 15 ale i více než 20 let. Podívejte se taky na čokolády k rumu.


Vytvořeno za pomoci w3.css