Recept na měkké rumové perníčky - jaký rum vybrat?

Jak připravit měkké rumové perníčky - recept

Budete potřebovat:
230 g hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva

Na polevu z rumu:
75 g moučkového cukru
rum (my v redakci doporučujeme tento ZDE)
hřebíček, badyán, skořice, anýz
vanilkový lusk (stačí použitý, bez zrníček)

Přesný poměr na koření do rumu není moc důležitý a bude vám stačit jen pár kousků koření.



Postup:
1. Máslo s medem dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni. Nechte chvilku vychladnout. Máslo s medem by mělo být tekuté, ale určitě ne horké.

2. Do druhé misky dejte mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce a vše zapracujte do mouky. Zalijte rozpuštěným máslem s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude dost lepit a dost možná se vám zároveň bude zdát řídké – nelekejte se. Misku zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice.

3. Do kastrůlku nalijte trochu rumu, přidejte koření a nakrájený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a všechno koření vyjměte. Troubu rozehřejte na 170 °C.

4. Těsto mezitím pěkně ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce propracujte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný.

5. S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (pro větší perníčky klidně i 10 minut).

6. Do misky dejte moučkový cukr a za stálého míchání přidávejte perníkový rum po troškách. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá. Upečené perníčky nechte vychladnout. Namočte je do polevy, nechte ztuhnout a poté uschovejte do krabičky. Pokud totiž necháte perníčky volně, postupně zcela vyschnou a ztvrdnou.

Jaké rumy do perníčků použít?

Rum Bumbu 0,7l 35%

Bumbu Rum 35%



Heffron Panama Rum 5y 0,5l 38%

Heffron Panama Rum 5y 38%



Božkov Republica Exclusive 8y 0,5l 38%

Božkov Republica Exclusive 8y 38%



A nebo můžete použít o několik tříd lepší rumy

A.H.Riise Non Plus Ultra 25y 42%

A.H.Riise Non Plus Ultra 25y 42%



Rum Ron de Jeremy XO 15y 40%

Rum Ron de Jeremy XO 15y 40%



Rum Pyrat XO Reserve 15y 40%

Rum Pyrat XO Reserve 15y 40%



Recept na rumové perníčky

Ingredience

Postup přípravy rumových perníčků
  1. Nejdříve si připravíme směs mouky, sody na pečení, soli a cukru. Vše dobře promíchejte.
  2. Poté přidejte máslo, vejce a rum. Důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.
  3. V druhé misce si smíchejte kokos, hrubý cukr, skořici a hřebíček.
  4. Těsto rozdělte na 2 části. Každou část potřete polovinou směsi kokosu a cukru.
  5. Poté z obou částí těsta udělejte placku a nakrájejte na kolečka.
  6. Kolečka přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme je v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10 až 12 minut.
  7. Po upečení necháme perníčky vychladnout a můžeme je servírovat.
Vytvořeno za pomoci w3.css