Nejlepší rumy logo

🥃 RUMFEST - Parádní SLEVY na rumy!

O víkendu proběhl další ročník Rumfestu. Pro ty, co ho nestihli, je připravena speciální nabídka 🥃. Udělejte si vlastní Rumfest doma v 🛋️ obýváku.

Využijte slevový kód na vybrané festivalové rumy > Přejít na zlevněné rumy


SOLERA | Slovník rumových pojmů

Co je Solera rum?

Solera je označení pro rumy zrající unikátní metodou. Ta vznikla ve Španělsku a původně se používala ke zrání fortifikovaných vín.

V čem metoda spočívá? V důmyslném systému, kdy se rumy skladují v sudech nad sebou od nejstaršího k nejmladšímu (v pyramidě). Když se rum stáčí, stáčí se z nejspodnějšího sudu (solera, tedy španělsky „na zemi“). Objem se doplní z mladšího sudu o patro výš a tak se postupuje, dokud se nedojde až nahoru. Tam se dolije nový destilát. Výhoda Solery je jednoznačně v konzistentní chuti výsledného rumu napříč ročníky. Údaj o stáří ale v případě zrání tímto způsobem vypovídá pouze o nejstarším sudu. Většina rumu v láhvi je mladší.


Proces zrání Solera

Solera je proces zrání rumu postupným mísením rumů různého stáří s výsledkem, že konečný produkt je směsí všech těchto rumů. Protože tento proces poprvé vyvinuli španělští producenti sherry, není možná překvapivé, že hlavními producenty rumů solera jsou bývalé španělské kolonie jako Kolumbie, Venezuela a Dominikánská republika.

Po odležení po dohodnutou dobu se část rumu ze spodní vrstvy sudů (asi čtvrtina obsahu sudů) slije do lahví. Když je tento rum odváděn, vytváří prostor pro mladší rum z druhé vrstvy sudů, aby stékal dolů do spodní vrstvy sudů. To zase umožňuje ještě mladšímu rumu ze třetí vrstvy sudů stékat dolů do druhé vrstvy a tak dále. Sudy na horní vrstvě tak zůstanou z jedné čtvrtiny prázdné, takže je pracovníci lihovaru doplní novým, nezestárlým rumem, aby proces pokračoval. Pokud je proces solera proveden správně, sudy nejsou nikdy zcela vypuštěny. To znamená, že i po desetiletích výroby mohou sudy spodní vrstvy stále obsahovat stopová množství původního rumu, který palírna používala, když byl proces poprvé zahájen.

Tipy na Solera rumy

El Ron Prohibido Solera 15y 0,7l 40%

El Ron Prohibido Solera 15y 40%

Mexiko možná není tím úplně neznámějším exportérem rumu, tradice tady ale sahá už do počátků objevování Jižní Ameriky, kdy se...Delší recenze



Dictador XO Perpetual Solera 25y 0,7l 40%

Dictador XO Solera 25y 40%

Kolumbijský Dictador patří k tomu nejlepšímu, co můžete ochutnat. Jejich rumy mají zkrátka všechno. A obzvlášť ty, kterým se dostalo ... Delší recenze



La Hechicera Solera 21 0,7l 40%

La Hechicera Solera 21 40%

La Hechicera je jemný vyzrálý rum z oblasti jižní Kolumbie. Jedná se o směs rumů dvanácti až jednadvacetiletých, která... Delší recenze



Ron Zacapa Centenario 23y 0,7l 40%

Rum Ron Zacapa Centenario 40%

23 letá rum Guatemaly, kombinující chuť sušeného ovoce, dřeva a koření. Nečekaně jemný kousek, který je ideální na ledu ... Delší recenze



Ron Zacapa Centenario XO 25y 0,7l 40%

Ron Zacapa Centenario XO 40%

Dejte si sklenku rumu, který zraje 25 let v nadmořské výšce 2 333 metrů – v sudech z bílých dubů, ve kterých ...
Delší recenze



Rum Ron Zacapa | Vše o výrobě, historii rumu, produktech a oceněních

TIP: Web o rumech Ron Zacapa

Zjistěte více o exkluzivních rumech Ron Zacapa z Guatemaly. Vše o jeho výrobě, historii rumu, produktech a získaných oceněních ...



Výhody

Neustálým mícháním podobných poměrů starších a novějších rumů je cílem systému solera vyrábět komplexní, aromatický rum konzistentní kvality a stylu. Velmi málo světového rumu se vyrábí systémem solera, ale metoda a marketing rumu solera přitahují kritiku. Jedním z bodů sporu je údaj o věku. Solera rum může být směsí rumů starých 3, 5, 10 a 25 let, takže by měl být prodáván jako 3letý rum, 25letý rum nebo něco jiného? Někteří kritici tvrdí, že jakékoli prohlášení o věku na rumu solera by mělo být omezeno na věk nejmladšího rumu ve směsi.

Vytvořeno za pomoci w3.css